Składniki sosu na 5-6 porcji:
- 60-65 dag filetu z piersi kurczaka
- 0,5kg pieczarek
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500ml śmietanki 30%
- oliwa lub olej, masło
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, bazylia suszona, ulubione przyprawy do zamarynowania mięsa
- Makaron- wedle uznania. U mnie kokardki pełnoziarniste.
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Pokrojony w misce mieszamy razem z 3 łyżkami oliwy, oraz ulubionymi przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, może to być też po prostu sól i pieprz, lub inne mieszanki. Wkładamy kurczaka do lodówki. Kiedy mięso się marynuje, przygotowujemy inne składniki.
2. Pieczarki obieramy (jeżeli są świeżutkie możemy pominąć, wystarczy dobrze opłukać), kroimy w plasterki, większe w półplasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Zanim wszystko umyjemy, obierzemy i pokroimy, kurczak przejdzie już aromatem przypraw. Wyciągamy go z lodówki i smażymy (bez tłuszczu, ponieważ dodaliśmy oliwę do marynowania).
4. Na drugiej patelni na łyżce masła szklimy cebulę, dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy jeszcze łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i solimy. Dusimy wszystko razem do odparowania wody z pieczarek.
5. Dodajemy kurczaka do pieczarek, zalewamy śmietanką i przyprawiamy do smaku pieprzami (czarny, ziołowy), ewentualnie solą, oraz gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Mieszamy wszystko razem, doprowadzamy do wrzenia i co chwilę mieszając, dusimy na małym ogniu przez około 10 min, aby sos lekko zgęstniał.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz