- 8 plastrów schabu
- ser feta, ok. 3/4 kostki
- szpinak, (ja użyłam świeżego, miałam 70 dag i dodałam to co mi zostało z mrożonego, jakieś 10 dag)
- 1 większa cebula
- 3-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- 0,5l bulionu
- masło do smażenia
- przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do mięsa, gałka muszkatołowa
- Mięso cienko rozbijamy, podczas rozbijania przyprawiamy solą i ulubioną przyprawą do mięs. Wstawiamy do lodówki, aby mięso "przegryzło się" z przyprawą i nabrało smaku.
- Przez ten czas myjemy, osuszamy i siekamy szpinak (jeżeli mamy mrożony, ten etap oczywiście pomijamy :) ).
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i przysmażamy oba warzywa na maśle. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ser feta kroimy w kostkę, lub plasterki.
- Na plastry schabu kładziemy sporą porcję usmażonego szpinaku, oraz rozkładamy kawałki sera feta (można też pokruszony ser dodać do przestygniętego szpinaku i razem wymieszać).
- Mięso zwijamy i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.
- Roladki przesmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanym maśle, następnie dolewamy bulion i dusimy mięso na małym ogniu bez przykrycia, kilka razy roladki obracając. Ja dusiłam około 25min.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, jeżeli komuś szpinak nie straszny, to naprawdę polecam :)
Usuń